2012-07-05 15:47:35• hírek • Kocsis Zoltán

Húsz százalékkal nőtt a rosszullétek száma - fogy a sör, az almalé és a ventilátor

Két napja van életben Szatmár megyében a narancssárga kód a rendkívül meleg miatt. A konstansan 35 Celsius fok fölötti értékek miatt megnőtt a rosszullétek száma Szatmárnémetiben. Nőtt viszont a sörfogyasztás is, miközben az állami intézmények rendelkezések sorát bocsátották ki.

Az Országos Meteorológiai Intézet a hét elején tette közzé, hogy Bihar, Arad, Fehér, Hunyad, Temes, Krassó-Szörény, Mehedinti és Dolj megyék mellett Szatmár megyében is narancssárga kódjelzést rendelnek el a meleg miatt július 4-7 között. Az intézkedést az teszi szükségessé, hogy az említett periódusban a maximális hőmérséklet várhatóan rendre meghaladja majd a 35 Celsius-fokot - árnyékban. Az emberek igyekeznek a maguk módján védekezni a hőség ellen: Szatmárnémetiben keresik a szökőkutak közelségét vagy csak egyszerűen árnyékba húzódnak.

Nem csak a szabad levegőn, utcákon jelent komoly gondot az elviselhetetlen hőség, de sok esetben a lakásokban is. Az ország egyik legnagyobb, elektronikus háztartási berendezéseket forgalmazó üzletláncának egyik szatmárnémeti boltjában elmondták: több, mint egy hete egyetlen ventilátor sincs raktáron. A legutóbbi szállítmányt egy nap alatt elkapkodták a vásárlók.

Sajnos ez a védekezés nem tűnik elegendőnek. Constantin Demian, a Szatmár Megyei Kórház sajtószóvivője elmondása szerint az elmúlt napokban közel 20%-al nőtt a meleg okozta rosszullétek száma. Csak csütörtök kora délutánig két személyt szállítottak kórházba azért, mert eszméletét vesztette a meleg miatt.

Aki teheti, az árnyékban pihen meg pár percre

Elsősorban az idősek és a gyerekek veszélyezettek: előbbiek, mert nagy valószínűség szerint valamilyen más betegség is gyengíti szervezetüket, utóbbiak pedig azért, mert könnyebben dehidratálódnak. Vigyázni azonban nem csak nekik/rájuk kell. Kállay Beáta doktornő, a Korall Klinika orvosi igazgatója elmondta, hogy ajánlott legkevesebb két liter folyadékot elfogyasztani naponta. Lehetőleg nem alkoholt és nem édes üdítőket, hanem sima, szénsavmentes vizet. Fontos, hogy lédús ételeket fogyasszunk; ne tartózkodjunk huzamosabb ideig a tűző napon; ha mégis szabadban kell lennünk, akkor viseljünk sapkát és használjunk naptejet.

A magas hőmérséklet azonban másfajta problémákat is okozhat. A Román Vasúttársaság közleménye szerint a hőség miatt több esetben korlátozni kellett a járatok sebességét, ami késésekhez vezet. Az Országos Útügyi Vállalat pedig 11.00 és 20.00 órák között forgalmi tilalmat rendelt el a narancssárga kóddal sújtott megyékben a 7,5 tonnánál nehezebb járművek számára. Kivételt képeznek ez alól a személyeket szállítók buszok, az élő állatokat vagy állati-növényi eredetű, romlandó árukat szállító kamionok. A Szatmár Megyei Rendőrség tájékoztatása szerint a forgalmi stopot Piskolton, Apán, Alsószoporon és Lajosvölgyén felállított ellenőrzési pontokon tartják szemmel.

Az utakat naponta többször is locsolják

A Prefektúra közleményben szólítja fel az önkormányzatokat a vonatkozó előírok betartására. A helyhatóságoknak friss vízzel és sürgősségi ellátást lehetővé tevő sátrak felállításával kellene segíteniük az embereket. Emellett tilos sporttevékenységet folytatni olyan órában, amikor az veszélyeztetheti az emberek egészségét. Tilos olyan helyen piknikezni, ahol tűzvész-veszély lehet, nem szabad elégetni a tarlót és az állatokat sem lenne szabad kihajtani árnyék nélküli legelőre.

Szintén a tarlók, nádak, cserjék égetésének tilalmára figyelmeztet a Szatmár Megyei Természetvédelmi Ügynökség. Felhívják a figyelmet, hogy csak abban az esetben szabad elégetni a száraz növényeket, amennyiben arra engedélyt adott a szakhatóság. Az engedélyeztetéshez pedig előbb a Növény-egészségügyi Igazgatóság igazolására van szüksége, amelyben kijelenti, hogy különböző betegségek elleni lépésként van szükség az égetésre. Az Igazgatóság ugyanakkor 2011-ben egyetlen ilyen betegséget sem észlelt. A tilalom magyarázata az, hogy egyrészt égetés útján olyan gázok jutnak a levegőbe, amelyek fokozzák az üvegházhatást, ezzel hozzájárulva a globális felmelegedéshez; másrészt pedig az égetés csökkenti a talaj termékenységét, minek következtében növények pusztulnak el, csökkentve a terület biodiverzitását.

Az Ügynökség felhívja továbbá a figyelmet, hogy lehetőleg kerüljük a személygépkocsik használatát, ezzel is csökkentve a nátrium-oxid kibocsájtását, amely gáz a meleg hatására ózonná alakul. Ez talajközelben szmogot hoz létre, amely mérgező hatású: légúti problémákat okozhat és irritálhatja a szemet.

Sokan elidőznek a szökőkutak közelében

Nem mindenkinek okoz csak problémát a nagy meleg. A Kazinczy utcán található népszerű terasz tulajdonosa megerősítette feltevésünket, hogy az utóbbi napokban alaposan megnőtt a sörfogyasztás. Elmondása szerint elsősorban a csapolt sör és a 100%-os almalé iránt nőtt meg a kereslet, utóbbi esetben 3-4-szeresére.

A sört értjük - de az almalére a tulajdonos sem tudott magyarázatot adni...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: